Redovisning av Projekt Yrkesskådespelare Gävle Handikappteater 1998-99
Projektbidrag: Kultur hela landet(kulturdepartementet). /SamhallDala AB
Projekttid:17 aug-98- 17 juni 1999
Projektledare: Ulrika Hörberg(verksamhetsledare Gävle Handikappteater)
Löneansvarig: Vivianne Bengtsson (Åby Data)
Lokal: Gävle Handikappteater, Stenhuggarvägen, 4 Valbo
Verksamhetsbidrag: Kultur Gävle
Ideella föreningen Gävle Handikappteater får 1998 av Kulturdepartementet (Kultur hela landet) 100.000 kr till projektet ”Yrkesskådespelare”. Under projektåret deltar -förutom de nio yrkesskådespelarna- även 25 amatörteaterskådespelare i ideella föreningen Gävle Handikappteaters verksamhet. Deltagarna är i åldern 8-75 år och med varierande handikapp (rörelsehandikapp, utvecklingsstörning,.mm.) Verksamhetsledaren Ulrika Hörberg ansvarar ensam för samtliga gruppers verksamhet (pedagogik, konstnärlig, praktiskt arbete, budget)
Projektets målsättning i korthet
Målsättning: Från fritidsskådespelare till yrkesskådespelare.
Scenskolor, teatergrupper, dramatik, scener erbjuder inte människor med handikapp konstnärlig utbildning eller yrkesarbete. Icke läskunniga, rullstolsbundna, synskadade, personer med rörelse-och talhinder, psykisk sjukdom m.m. har sedan 1984 haft möjlighet att på fritiden spela teater hos Ulrika Hörberg (tidigare studiecirklar ABF, sedan 1994 Gävle Handikappteater). Trots egna och andras fördomar har fritidsskådespelarna gång på gång bevisat, att med specialskriven dramatik, special pedagogik och stort mod-kan alla vara skådespelare. Nu har vi kunskap, erfarenhet, pedagogik, egen teater, publik och medvind. Nu vill vi ta nästa steg-ett år av yrkesskådespeleri. Ta tjänstledigt från dagcenter, från Samhall, från annat lönebidragsarbetet – och viga varje arbetsdag under nästan ett år till konstnärligt skapande. Skapa ännu bättre föreställningar, främst med siktet inställt på grundskolans elever. Att sprida kunskap om ”halta, lytta och knäppisar”. Att visa, vilket är ytterst viktigt i dessa tider, att även den ”annorlunda” kan lyckas. Att nya arbetsområden finns för arbetshandikappade. Att eftersatta grupper kan oemotsagda, på scen, få göra sina röster hörda. Berätta om sin livssituation och därmed även växa, som människa. Visa att ”icke helt perfekta människor” också vill synas, höras-få bli bekräftade. Visa att även handikappade har längtan efter skapande och har konstnärlig begåvning Projektet skulle kunna bli första steget för- en Nationell teaterscen(skola) för handikappade. Och även öka möjligheten att traditionella teatergrupper(Folkteater, Stadsteater, Dramaten m.m.) ska se en skådespelarresurs, som de oftast bortser från. Nämligen de handikappade. Statens scenskolor saknar såväl kunskap, som möjlighet att ta emot funktionshindrade. Alltså är den handikappade utesluten från en framtid som skådespelare-något projektet vill belysa och ändra på.
Skådespelarnas förväntningar/önskningar innan projekt?
-lära mig bli ännu mer vuxen och hur jag ska handskas med olika situationer i livet. Bli lite klokare. Kanske klara av mer saker i framtiden. På scenen våga spela mer spännande saker med fart och rörelse.
-försöker klara av det som blir. Har inte så stor önskan eftersom skillnaden mellan dröm och verklighet är stor. Gör så gott jag kan och förmår
-bli en bättre människa. Lära mig mer om teater. Lära mig mer om livet.
-Bli mer självständig. Våga säga ifrån. Våga ta för mig – inte bara känna mig utanför. Kanske våga dansa balett på scenen
-lära mig prata bättre, lära mig säga ifrån och inte vara så mesig. Öka självförtroendet. Försöka formulera saker jag tänker på (som aldrig annars blir sagda). Vore kul göra en musikal
-att våga säga ifrån till de som mobbar mig och våga säga ifrån att jag inte vill göra saker
-lära mig förstå mig själv och andra i gruppen
Projektledarens förväntningar/önskningar innan projektet
En ny utmaning, som ska utveckla oss alla. Att få arbeta flera dagar i rad med samma grupp och föreställning. Möjlighet till fler föreställningar. Försök till gränsöverskridande istället för trygg begränsning. Mer jobb-men spännande.
Teaterföreställningar genomförda under projektet
Under projektet har yrkesskådespelare deltagit i 84 (åttio fyra) föreställningar.
Några kommentarer kring föreställningarna:
”Halvar och hemtjänsten” har spelats 28 gånger. Med den pjäsen har vi nått en mycket stor publik inte bara inom Gävle kommun. Vi har även besökt Avesta, Ockelbo, Skutskär och Tierp. I uppsättningen har åtta av yrkesskådespelarna deltagit. Uppsättningen har uppmärksammats av press, TV och radio. Föreställningen har spelats som personalutbildning av hemtjänst/vårdbiträden/LSS i flera kommuner.
I pjäsen ”Apans hämnd” ingår fem yrkesskådespelare. Den har främst spelats för grundskolbarn (se Kullerbytta/Invaliderna för närmare presentation av pjäsernas innehåll) Kullerbytta deltar i Kulturhuvudstadsåret Stockholm med ”Apans hämnd”.
”CP- Allan” I uppsättningen ingår fem yrkesskådespelare och spelades 9 gånger. I ”femårsversionen”, som spelades 4 gånger ingår sju yrkesskådespelare. Den nya versionen av pjäsen tillkom då förskolan visat intresse att besöka oss. Vi gjorde då en ”saga” (berättare och korta scener) speciellt anpassad till den målgruppen. Med ett mycket lyckat resultat. Vi har fått massor av teckningar från barnen.
Manus och regi samtliga pjäser: Ulrika Hörberg
Intern utbildning av skådespelarna under projektet:
Teaterhistoriska studier: Gruppen studerade olika tidsperioder i teaterhistorien. Vi började med antiken, medeltiden, comedia dellárte och landade på Beckett. En grupp valde att studera delar ”I väntan på Godot”, en grupp valde ”Kung UBU” (A.Jarry) och en grupp valde Shakespeare. Det var första gången som Gävle Handikappteaters skådespelare arbetade med en text som inte var direkt skriven till dem.
Skådspelarnas utvärdering av det vi kallade ”klassiska perioden”
Återgivet ordagrant från skådespelarnas skriftliga svar. Enkätsvar vid projektets avslut. Deltagarna svarar var för sig.
”Vad har du gjort utanför scenen i anslutning till projektet?” -tog reda på om Shakespeare. Vem han var. Vad han gjorde. Hur scenerna såg ut. Vem mer som spelat ”Hamlet”
-jag har försökt att sitta och tänka och sedan förmedla mina tankar om ”Kung UBU”
-forskat i Alfred Jarry
-jag tog och forskade lite om Samuel Beckett som har skrivit pjäsen ”I väntan på Godot”. Jag letade fram fakta om honom genom att låna lite böcker på biblioteket om just honom. Sen skrev jag lite anteckningar om just honom med mera.
-jag får läsa på mycket i pjäsen för att jag ska komma ihåg allt.
-jag ritade på det klassiska ”Hamlet” och Vladimir” till utställningen.
-jag satt på scenen och lyssnade på Ubu
Vad jag tyckte var bra/roligt/spännande med projektet?
-när jag var kapten Bodure
-Det var bra för man växer lite. Som skådespelare. Man lärde sig lite hur man ska spela teater det var också roligt. Pjäserna var allvarliga men ändå roliga.
-att se människan bakom författarens namn
-att få göra detta
-jag tyckte allt var bra, roligt och spännande. Det var bra att jag fick spela Mor UBU mot Pelle. Det var bra, roligt, spännande att få spela klassiska pjäser med mera.
-det var roligt och bra att spela små pjäser
-jag tyckte Vladimir var roligast och spännande roll
Vad jag tyckte var tråkigt/besvärligt med projektet
-Det var tråkigt att jag måste läsa så länge det är jobbigt
-jag tyckte dom andra pjäserna var bra
-när man måste repa ”ubu”
-det var besvärligt med svåra ord
-fått en bekräftelse på att klassiska verk är tunga, negativa, pessimistiska
-(blankt.-inget svar)
-jag tycker att ingenting av det klassiska var särskilt tråkigt eller besvärligt med mera
Det här har jag lärt mig (ökat min kunskap om) under projektåret
-jag har lärt mig tala sakta, tydligt. Och att ta pausar man förstår det lättare när man spelar dom här klassiska pjäserna. Och när man titta på videofilmerna ”I väntan på Godot” och ”Trettondagsafton” nu förstår jag vad du menar med tydligt, sakta och paus
-teaterhistoria har varit en vit fläck i min kompetensnivå, kanske är den nu lite ljusbeige
-teaterhistoria, Alfred Jarry
-jag har lärt mig mycket om teaterhistoria. Sen har jag lärt mig mycket om olika sorters skådespeleri. Jag har även lärt mig mycket om olika svåra ord. Regin har jag sett och lärt mig mycket av. Jag har lärt mig mycket om att repetera en klassisk pjäs. Jag har lärt mig mycket om författarna och teater.
-jag har lärt mig att prata tydligt och högt vid repetitionerna, lärt mig mycket konstiga ord.
-det jag har lärt mej om de klassiska. Om Beckett
-jag har blivit duktig på det
Ulrika Hörberg(ansvarig ledare) utvärdering av klassiska perioden:
Vad jag tycker var bra/roligt/spännande under projektet
-att min målsättning, som jag skrev då föreningen bildades 1994(och som jag kanske egentligen aldrig trodde var genomförbar) är uppnådd. Det är fantastiskt. Det har varit roligt, att ni självständigt och ihärdigt kämpat på med detta. Resultatet är underbart. Jag är mallig, stolt och förvånad (ja,jag borde skämmas över att jag är förvånad !!) att det blev så bra.
Vad jag tycker var tråkigt/besvärligt
-att fastighetsskötsel måste varvas med ”Hamlet”, ”Ubu” och Vladimir… sandning, skottning, trasiga element, fruset vatten blääääääääääääää men vi fixade även det – för vi är så bra…
Vad jag lärt mig(ökat min kunskap om -att vi kan höja ribban hur högt som helst och fixa det!!!!! Att inte lägga mig i … (fast svårt har det varit och där har jag mycket kvar att lära) Och att jag säger… eller hur alldeles för mycket!!!!
Övrig intern utbildning av skådespelarna
Litteraturhistoria/poesi(att forska kring en diktare och hans verk)
– planera och framföra ett föredrag om eget valt ämne
– presentera och motivera egen vald musik inför gruppen
– planera och leda barngrupp
– prova arbetsledning av vuxen grupp (projektet) Svenska(ordkunskap, läsa böcker, skriva brev, skriva artiklar till egen tidning)
-”Telefonvett”
-Social träning (”vett och etikett”)
-friskvård (promenader, kost, skratt)
-Handikappkunskap/medvetande (videofilmer såväl spelfilmer som dokumentär)
-Samhällskunskap/Pengar
-Diskussioner: Många intressanta och heta gruppdiskussioner/konflikter har varit utvecklande för oss alla. Några av de ämnen vi diskuterat är: flyktingpolitik, död, samarbete, sex, utanförskap i förhållande till andra teatergrupper/kultur i Gävle, Samhalls människosyn, kärlek, EU, mat/godis LSS, religioner, gräsklippning, vem är någon annan, kamratskap, Karin Månsson (Arbetarbladets kulturredaktör som valt bort allt kring Gävle Handikappteater)
Skådespelare har lärt skådespelare
Otaliga är de situationer, där gruppens sammansättning av personer med olika handikapp, positivt inverkat. Vi har verkligen dragit nytta av varandras kunnande. Allt ifrån att läsa, dra rullstol, hålla reda på tid/dag och plats, påklädning, kloka råd. Läskunniga har högläst för ej läskunniga. Rörelsehindrad har tränat roll med utvecklingsstörd. Rullstolsbunden har varit arbetsledare för utvecklingsstörd vid tillverkning av rekvisita. Skådespelare med körkort har med hjälp av lättläst Körkortsbok haft enkla körkortsprov med två körkortsaspiranter. En skådespelare har tränat pengar med en annan. Vi har även samarbetat med amatörteaterskådespelarna. Eftersom 34 skådespelare tillsammans med en verksamhetsledare gör många föreställningar – bygger det hela på – att alla hjälper till med det den andra inte kan.
Kunskaphöjande/personlighetsutvecklande praktiskt arbete knutet till teaterarbetet ADL: att ha nyckel till lokalen, att passa tider, att ringa till telefonsvararen, sköta inköp, handha handkassa, dokumentera (skriva dagbok), boka föreställningar, skriva faktura, postärenden, enkel städning, biljetttillverkning, packa rekvisita/kostymer, enkel tvätt. Träna använda: dator, symaskin, fax, telefon, kopieringsmaskin, frys, kyl, kaffebryggare, tekokare, mikrovågsugn. Att ta ansvar för fika och matsituationer.
Extern utbildning av skådespelarna under projektåret
Datakurs:
Projektdeltagare (4 st) har deltagit i datakurs (30 timmar) betald av AMI och skräddarsydd för skådespelarna (utbildare ABF, Gävle). Skådepelarna har haft många möjligheter att i vår lokal praktisera sina nyförvärvade datakunskaper (internet och ordbehandling)
Föreläsningar skådespelare deltagit i
Ulf Nilsson, Kay Pollack, Peter Oskarsson, Taube afton, hälsoseminarium Qi Gong-veckoslut
Misslyckanden/Missräkningar under yrkesskådespelar projektet
a) Folkteaterns strul med att inställa planerade spelningar på Heffaklumpen. Spelningar vi hade stora förväntningar på och jobbat mycket med. Vi reagerade. Peter Oskarsson var lyhörd för vår kritik och har sedan kompenserat oss för det inträffade genom andra speltillfällen. Så för närvarande är våra relationer till Folkteatern goda.
b) Gävle kommuns gruppbostäder för utvecklingsstörda inbjöds till en gratis föreställning i början av april. Den var speciellt riktad till gravt utvecklingsstörda som kan ha svårigheter att närvara och förstå vid offentliga tidskrävande föreställningar. Inte ett enda gruppboende hörde av sig trots att vi skickat inbjudan till samtliga! Så den föreställningen ställdes in till sorg för oss – eftersom vi verkligen vill vara en teater för alla. Tidigare år har just denna typ av föreställning varit välbesökt och lyckad.
c) vår ”kroppsvikt -tävlan” (vi köpte en våg, vägde in oss i början av projektet och vid utvägning vid projektslutet – hade de, som ville minska-ökat -och de som vill öka i vikt-hade minskat)
d) Arbetarbladets kulturredaktör Karin Månsson, som fortfarande är ointresserad av vår verksamhet. Genom åren har hon aldrig skrivit en rad om oss-eller bevistat någon av våra föreställningar.
Glädjande/roligt
Massor av roliga stunder tillsammans. Alla f.d. skådespelare (mest teaterbarn, som växt upp) som besökt oss under projektet. Vår underbara publik. Julmiddag. Påsklunch och ”nobelmiddag”. Alla fina journalister/fotografer från båda lokaltidningarna/TV/radio som varit ute hos oss. En speciell eloge till kulturredaktör Björn Widegren, Gefle Dagblad, som redan för många år sen ser oss, som kulturarbetare.
Skådespelarnas utvärdering av projektet
Skådespelarna har skriftligt och oberoende av varandra, utan gruppdiskussion-besvarat frågorna. De utvecklingsstörda uppmanades ta hjälp av t.ex. anhöriga eller kontakt person.
”Hur tycker du projektet varit?”
– Det har varit en lärorik period där man har fått se en annan bild av medarbetarna än den man sedan tidigare kände. Det har varit roligt att se hur vi kan lösa problemen inom ”familjen” utan att bli riktiga ovänner.
– Det har fungerat bättre än jag någonsin trodde det skulle göra. Visst är det mycket som varit rörigt, men det mesta har gått att lösa
– Det har varit väldigt roligt och lärorikt
– Jag tycker att projektet har varit bra.
– Jag tycker att projektet har varit bra. Därför att jag blivit mycket mera självständigare än jag varit tidigare. Jag har lärt mig att ta större ansvar för mig själv och dom andra i projektet. Jag har fått bra arbetsuppgifter.
– Jag tycker att projektet har varit bra man får hjälpa till att plocka fram stolar och gå ärenden
– Jag tycker att det varit bra. Jag har tyckt bäst om att spela teater.
– Det har varit roligt
– Projektet har varit bra
”Vad tycker du har varit bäst?”
– Det har varit roligt allting. Att få spela klassiska pjäser var ju något helt nytt för mig. Far Ubu har jag skrattat mycket åt
– Den del av projektet som inneburit teaterarbete, skapande, utförande
– Svårt att säga eftersom allt har sin tjusing ex ut och spela är kul på sitt vis, att jobba med klassiker är roligt på sitt vis
– Jag tycker bäst om att spela pjäser. Det är roligt att åka ut och spela för andra.
– Jag tycker bäst om att få vara verksamhetsledarassistent åt Ulrika och städchef och att få ta hand om småbarnen.
– Att spela pjäser tillsammans med dom andra och att repetera pjäser och åka ut och spela för allmänheten.
– Jag tycker bäst om att få spela teater
– Tyckt bäst om samarbetet
– Resorna till olika ställen där man har spelat teaterföreställningar och att träffa nya människor.
”Vad har du tyckt sämst om?” – tjafs med hyresvärden (gräsklippningen)
– min egen oförmåga att inte kunna delta i det praktiska arbetet. Även att det blev lite för mycket praktiskt arbete.
– Att jag själv varit jobbig för gruppen En del rår jag inte för men det mesta. Jag har skärpt mig när jag fattat varför jag var jobbig. Kommunikationen har inte varit den bästa alla gånger därav missförstånden.
– Jag tycker det är svårt att läsa in replikerna. Ibland har det varit surrigt, då är det svårt att läsa så man förstår.
– Det har blivit för lite teater och drama och det har blivit för mycket med praktiska saker.
– Vet ej något som jag tycker sämst om
– Jag tycker sämst om att spela långa pjäser
– När det har varit rörigt och ingen suttit still. Inget har blivit gjort.
– inget
”Hur hade vi kunnat göra det bättre?”
– I det stora hela inte mycket att ändra på. Sedan är det ju små detaljer som t.ex. mer teater och mindre praktiskt arbete
– Genom att vara spågumma så hade vi kunnat förutse problemen. Vi kanske litade lite för mycket på Ulrika, att hon skulle lösa allt.
– Det är mycket man skulle kunna göra lite bättre när man ser det så här i efterhand nu när man har en mall att gå efter. För det går ju alltid att göra någonting bättre hela tiden ex. om ett helt nytt hockeylag ska spela så går det inte så bra man är inte samspelta. Det tar kanske ett år innan man kan spela bra. Precis så tror jag det är med oss. Vi var inte så bra men vi kan bättre Kanske inte perfekt men en hel del bättre.
– Vi har kunnat tränat mer på pjäserna och mer drama
– Vi hade kunnat göra projektet mycket bättre om vi hade hållt på mera med drama och teater och inte hållt på så mycket med alla praktiska saker.
– Att lyssna på dig (Ulrika) och göra som du säger åt oss så blir allting bra.
– inget svar
– Att vara mer ute i ”skolsvängen” (spela mer för skolorna)
– inget svar
– vet inte
”Har du lärt dig något nytt under detta projekt”
– Jag har lärt mig en massa som jag förmodligen kommer att ha nytta av senare i livet. Ett exempel är datakursen, som vi fick gå tack vare Ulrika Hörberg och Ann-Marie Lundback(AMI)
– Om inget annat, så har jag lärt mig hur lite jag förstår. Dessutom har jag förstått hur mycket arbete Ulrika lagt ner genom åren och fortfarande gör.
– Har lärt mig väldigt mycket. Svåra ord. Hur man ska uppföra sig, undvika bråk och diskussioner om mig själv med gruppen.
– Jag har fått lära mig att prata tydligt
– Jag har lärt mig mycket av det här projektet. Jag har blivit självständigare. Jag har haft mera ansvarsfulla uppgifter tex när jag fick ha hand om barnen.
– Jag har lärt mig att lyssna på vad folk säger och på dom andra i gruppen vad dom har att säga och att inte lägga mig i saker som jag inte har med att göra. Har lärt mig att säga vad jag tycker.
– Jag har lärt mig att spela teater
– Ta ansvar för städningen. Att ta promenader. Att hitta min mapp på datorn med mina anteckningar.
– Blivit bättre som skådespelare Blivit lite modigare
Hur har gruppen varit?
– Fungerat utan några större bekymmer
– Bra sammansättning
– Gruppen har varit bra
– Gruppen har varit bra. Det har väl varit lite surrigt ibland men för det mesta har det varit bra.
– Gruppen har varit bra. Det har inte varit för många och inte för några. Jag tycker också att det varit bra att blanda ihop oss lite så att vi har fått lära känna varandra mycket mera än vi gjorde förr
– Jättebra. man har fått lära sig att ta eget ansvar och vara vuxen och lyssna på varann.
– Jag har tyckt bra om gruppen
– Varit en bra grupp. Vi har haft olika funderingar. Vi har kommit överens.
– Jag tycker det ska vara mindre grupp
– Gruppen är toppen. Alla trevliga mot varandra
Ulrikas (verksamhetsledarens)utvärdering av projektet i dess helhet
Hur tycker du projektet varit?
Med de förutsättningar och de förkunskaper vi hade- blev projektet lyckat. Det har varit en mycket intensiv period och tillsammans har vi utvecklats enormt. Vi har verkligen höjt ribban på många olika sätt. För mig, som projektledare, har det varit stimulerande, men också oerhört arbetskrävande. Många helger och nätter har gått till planering.
Vad tycker du har varit bäst?
Att vi verkligen klarade av detta. Ingen hoppade av trots konflikter och svåra arbetsuppgifter. Allra bäst har varit våra föreställningar. Och klassiska perioden var för mig verkligen en upplevelse. Att få kontinuintet i repetetionerna -ger chansen till konstnärligt utvecklande.
Vad har du tyckt sämts om?
Utan tvekan-fastighetsskötseln. Avsaknaden av ett ”bollplank”-en icke handikappad eller fler -att bolla idéer mot. Att ha någon att ”lätta trycket” hos under de allra jobbigaste perioderna. Att inte ha någon ”back jour” i föreningen eller någon annanstans utanför den handikappade världen. Min man har garanterat ont i öronen efter projektåret!
Hur hade vi kunnat göra det bättre
Mindre fastighetsskötsel. Att jag kunnat avsätta mer tid till eget skapande (skriva m.m) Arbetsledning och personalfrågor tog tyvärr den tiden-trots helger. Men hur det skulle kunna genomföras vet jag inte -så länge det hela bygger på att jag jobbar ensam med 34 skådespelare (som pedagog, dramatiker, regissör, arbetsledare och ”ordningspolis”)
Har du lärt dig något nytt under detta projekt?
Massor. Jag har sett möjligheterna att använda de olika skådespelarnas kunskaper, för att hjälpa (utbilda, roa, glädje) varandra. Jag har förstått att jag inte förstått, att några av mina skådespelare (som jag känt minst 10 år) inte förstått. Jag har först nu sett och insett deras intellektuella handikapp utanför scen. (gäller ej de utvecklingsstörda för dessa kan jag bättre.) På scenen visste jag deras kapacitet-men inte utanför. Jag hade överskattat deras kunnande-vilket i början var svårt och konfliktfyllt. Jag har fått lära mig (trots stort inre motstånd)-att inte tro att jag orkar jobba hur mycket som helst-hur roligt det än är.
Hur har gruppen varit
Härlig och besvärlig. Vi har haft så otroligt roligt, kämpat på så bra- tillsammans har vi gjort något oerhört märkligt tycker jag. Och alla vill vi ju göra ”andra akten”-det säger allt. Vid avslutningen fick jag av skådespelarna en gulblommande sommarklänning!! Helt underbart!!!
Gävle Handikappteater 1998-99
(Vill du veta mer kontakta oss)